Водопідготовка для харчової промисловості
У харчовій промисловості вода вода щонайменше має відповідати показникам якості, прописаним у СанПіН 2.2.4-171-10 (або за старим ГОСТ "Питна вода").
Замовити очищенняЦе стосується всіх підприємств, починаючи з виробництва макаронних виробів і молочною продукцією, так і виробництвом бутильованої води. Однак у кожній конкретній сфері та в особливостях технологічного процесу є свої особливості за окремими хімічними показниками. Так вода використовується як технологічна сировина, для користування персоналом або для хімводпідготовки для котельні. Фахівці нашої компанії врахують всі точки водозабору і запропонують розподілену систему водопідготовки, під час проєктування якої керуючись наступним: аналізом вихідної води, досвідом технологів і нормативними документами. Виходячи з правильно поставленого ТЗ компанія "Акварум" може запропонувати:
- модернізацію застарілих очисних систем
- сервісне обслуговування вже наявних
- проектування монтаж і налагодження нових систем водоочищення
У харчовій промисловості застосовується весь спектр обладнання водоочищення безперервної та періодичної дії, починаючи від механічних фільтрів і закінчуючи установками знесолення та знезараження на ультрофільтраційних мембранах:
- Картриджні фільтри для систем малої потужності
- Установки пом'якшення безперервної та періодичної дії з регенерацією за витратою води
- Установки з іонообмінними смолами різної дії
- Установки видалення заліза, марганцю та сірководню
- Промислові та побутові установки зворотного осмосу для демінералізації води
- Дозувальні станції - підкислення, підлужування
- Ульрофільтраційні установки знезараження
У неочищеній водопровідній воді містяться в різних кількостях механічні домішки, метали, бактерії, пестициди, хімікати, які накопичуються в організмі та здатні спричиняти різні захворювання.
Очищення води допомагає позбутися неприємних присмаків і запаху, які з'являються внаслідок зростання концентрації неорганічних і органічних речовин у складі такої води.
Жорстка вода призводить до накопичення накипу на нагрівальних поверхнях електроприладів, отже, знижується їхня теплопровідність. Це прискорює вихід техніки з ладу та збільшує витрати на електроенергію.
Відомо, що споживання чистої води вкрай важливе для підтримання здоров'я. Тому очищена вода просто необхідна людині, щоб уберегтися від безлічі хвороб, продовжити активне життя без лікарів і таблеток.
Все обладнання має сертифікати державної санітарно-епідеміологічної служби України.
Щоб отримати консультацію або комерційну пропозицію з водопідготовки в харчовій промисловості заповніть форму і ми зв'яжемося з Вами протягом 15 хвилин.
Виробництво молока
Під час виробництва молока вода використовується для такого:
- дезінфекція обладнання та ємностей;
- миття приміщень;
- промивання продуктів;
- відновлення молока;
- охолодження.
На різні потреби витрачається від 2 до 5 л води на 1 л молока.
Цукрові та цукрорафінадні заводи
1. Переробка цукрових буряків
На рис. 1 зображено спрощену схему процесів переробки цукрових
буряків. Технології обробки промислових вод використовуються для очищення під-
питної води та безпосередньо соку. Будучи споживачами великих обсягів
води, цукрові заводи поступово зменшують її споживання, вводячи в дію
внутрішні системи оборотного та повторного водопостачання:
Рисунок 1. Цикл води на цукровому заводі, що переробляє буряки. Баланс у м3 на 100 т цукрових буряків
Джерело: Технічний довідник з обробки води: у 2 т., Т. 1: пер. з фр. - Спб.: Новий журнал, 2007
- промивка цукрових буряків: обіг забрудненої води через відстійник із
скрепером;
- розмочування бурякової стружки (приготування сирого соку): обробка конденсованої аміачної води для повторного застосування при розмочуванні;
- обробка розведеного розчину:
- декальцинація розчину після другої обробки карбонатом (для захисту
випарного обладнання від накипу);
- демінералізація розчину (зниження виходу меляси);
- знебарвлення патоки на активованому вугіллі або адсорбуючих смолах;
- згущення розчину, кристалізація цукру за допомогою концентрування соку у випарниках;
- обробка відходів виробництва (стоків або меляси) з метою зниження
виходу цукрової меляси та зменшення втрат цукру:
- обробка стоків на катіонообмінній смолі, зарядженій хлоридом магнію
(процес "Quentin"); заміщення іонів Na і К на Мд зменшує залишок цукру
у мелясі;
- демінералізація стоків і меляси на іонообмінниках (якщо потрібно - з додатковим очищенням) для отримання цукрового розчину;
- підживлення водою:
- заливка в котли на початку сезону переробки буряків або за несподіваної
нестачі конденсату, що повертається;
- постійна подача води в системи охолодження турбогенераторів і на первинну обробку буряків.
Оскільки цукрові буряки містять у середньому 77 % води, на цукровому заводі
утворюються надлишки води (див. рис. 1).
Зазначимо, що з 28 м3 надлишкової води фактично 10 м3 повертається на промивання буряків, 8 м3 використовується для інших цілей промивання та підживлення котлів і
тільки 10 м3 повертається в природне середовище.
2. Переробка цукрової тростини
Очищення вихідного соку цукрової тростини вимагає застосування технологій
освітлення, аналогічних тим, що використовуються в обробці води:
- прискорене відстоювання соку, освітленого вапном;
- флотація очищеного соку з метою відділення порожньої багаси;
- знезараження контурів циркуляції води (обов'язкове).
3. Рафінування цукру (бурякового або тростинного)
Перенасичені сиропи та цукрові розчини повинні пройти обробку для більш-менш повного знебарвлення.
4. Консервування овочів і фруктів
У середньому на виробництво 1 т консервів овочів і фруктів потрібно 40 м3
води.
Для виробничої води зазвичай необхідне пом'якшення, принаймні часткове.
часткове. Але зниження загального солевмісту може виявитися корисним для
запобігання корозії консервних банок.
виробництво
рішення
досвід роботи
і монтаж